Deții o mașină? Cum îți este influențat bugetul și cum îl poți optimiza

02 Aug 2023 400

Deținerea unei mașini aduce cu sine numeroase beneficii, dar și responsabilități financiare. Îți prezentăm în continuare cum să gestionezi eficient bugetul disponibil și să optimizezi cheltuielile cu automobilul tău. Trebuie să ai în vedere modalități inteligente de plată, precum cardurile de cumpărături în rate fără dobândă*, oferte și discounturi la dealeri auto, furnizori de servicii, echipamente, accesorii și consumabile auto.

Costurile deținerii unei mașini: taxe, impozite, asigurări și mentenanță

Deținerea unei mașini implică plata unor taxe și impozite, precum impozitul anual pe mijloacele de transport, taxa de înmatriculare sau taxa de mediu. Acestea sunt calculate în funcție de motorizare, emisii, vechime, greutate și alte criterii. În România, deținerea unei mașini presupune obligatoriu încheierea unei asigurări RCA (răspundere civilă auto), care acoperă daunele produse terților în cazul unui accident. În plus, există și opțiunea de CASCO (asigurare de daune proprii), care acoperă daunele produse mașinii tale. Costul asigurărilor auto poate varia în funcție de vârsta conducătorului auto, vechimea permisului de conducere, istoricul de accidente și tipul de mașină. Pentru a obține cele mai bune oferte, este recomandat să compari prețurile de la mai mulți furnizori de asigurări și să plătești RCA în rate fără dobândă*, prin CardAvantaj.

Întreținerea și reparațiile unei mașini pot fi costisitoare, iar costurile variază în funcție de marca, modelul și vârsta mașinii, precum și de frecvența și stilul de condus. Aceste costuri includ schimbul de ulei, filtre, revizii tehnice periodice și reparații neplanificate. Pentru a reduce cheltuielile, este important să efectuezi întreținerea periodică a mașinii și să alegi un service auto de încredere, care să ofere servicii de calitate la prețuri competitive. Selectează din rețeaua de parteneri CardAvantaj service-uri auto unde poți să achiți în rate fără dobândă reparațiile la mașină, achizițiile de piese, consumabile și accesorii auto. Cei mai cunoscuți parteneri din domeniu sunt AutoSoft, Car Design, Anvelope.ro, Depozitul de Baterii, Auto S6.

Consumul de carburant: factori care influențează consumul și metode de reducere a acestuia

Factorii care influențează consumul de carburant sunt esențiali în procesul de economisire a bugetului. Printre acești factori se numără stilul de condus, greutatea și aerodinamica mașinii, tipul de motor și eficiența, utilizarea corectă a cutiei de viteze, condițiile de drum și trafic. Studiile arată că stilul de condus poate influența consumul de carburant cu până la 30%. De asemenea, greutatea excesivă a mașinii și aerodinamica neadecvată pot crește consumul de carburant. Utilizarea unor motoare eficiente și a cutiilor de viteze cu un număr optim de trepte poate reduce semnificativ consumul de carburant. În plus, condițiile de drum și traficul pot avea un efect important asupra consumului de carburant, în special în orașe sau în zone cu trafic intens. 

Există numeroase metode prin care poți reduce consumul de carburant și implicit cheltuielile. Adoptarea unui stil de condus eco, menținerea unei viteze constante și evitarea accelerărilor și frânărilor bruște, verificarea periodică a presiunii în anvelope și utilizarea unor anvelope eficiente din punct de vedere energetic, efectuarea unor revizii regulate și utilizarea unor filtre și uleiuri de calitate sunt doar câteva dintre acestea. De asemenea, utilizarea tehnologiei poate fi de ajutor în economisirea de carburant, prin instalarea unor aplicații și dispozitive care monitorizează consumul de carburant și oferă recomandări pentru optimizarea acestuia, precum și exploatarea sistemelor de navigație pentru a evita zonele aglomerate și a reduce timpul petrecut în trafic.

Mașina este o investiție care se depreciază în timp. Factorii care influențează procesul de depreciere includ marca și modelul mașinii, vechimea, numărul de kilometri parcurși și starea generală a vehiculului. Ca să reduci impactul deprecierii asupra bugetului, este important să alegi o mașină cu o valoare de revânzare ridicată și să o întreții în mod corespunzător, cheltuind inteligent, prin carduri de cumpărături în rate fără dobândă*.


*Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.

CATEGORII

Ghiduri utile

Beneficii CardAvantaj

Magazine partenere CardAvantaj

Oferte Speciale

CATEGORII

Ghiduri utile

Beneficii CardAvantaj

Magazine partenere CardAvantaj

Oferte Speciale


Postari recente

Implant dentar în rate* pentru un zâmbet sănătos: reguli și sfaturi utile

19 Jun 2024 31

Sănătatea orală înseamnă mai mult decât controale periodice la medicul stomatolog. Ai nevoie de îngrijire medicală și deseori implanturile dentare sunt soluția recomandată pentru sta...

Cum păstrezi motivația pentru sport: 7 trucuri eficiente

07 Jun 2024 76

Sportul nu este doar despre a-ți menține corpul în formă, ci poate întreține mintea și starea de bine. Într-o lume agitată, găsirea motivației pentru a te angaja în activitate...

3 tipuri de filme noi pe care să le vezi la cinema plătind în rate

05 Jun 2024 72

Cinematografia, considerată cea de-a șaptea artă, este prima în topul preferințelor, pentru oameni de toate vârstele. Filmele au mai mult farmec dacă le vizionezi în sala de cinema,...

Renovarea unei case vechi: sfaturi și trucuri pentru economii inteligente

29 May 2024 120

Renovarea unei case vechi poate fi o provocare plină de satisfacții, care nu numai că îmbunătățește aspectul și funcționalitatea locuinței tale, dar crește și valoarea proprietății. Vrei să obți...